Ei tuotteita
Hinnat sisältävät alv:n
Piim koosneb umbes 85% ulatuses veest. Piima säilivuse pikendamiseks ja transpordikulude kokkuhoiuks piim kuivatatakse (pritskuivatatakse või külmkuivatatakse) ja säilitatakse pulbrina. Piimapulbrid on kasutusel nii toiduainetööstuses kui kosmeetikas.
Kõige suurema, 65% rasvasisaldusega piimapulber, kookospiima pulber valmistatakse kookose viljalihast pritskuivatamise teel. Taimselt päritolu pulber on meelidva kookose lõhnaga.
10% lahuse pH-tase on 6,3.
Pritskuivatatud kitsepiima pulber sisaldab 32% rasva, 27% proteiine ja 0,10 % piimhapet. Kollakasvalge pulber on intensiivse piimalõhnaga.
Madala, 1 % rasvasisaldusega jogurtipulber on valmistatud kooritud piimast. Kuna tegemist on hapendatud tootega, sisaldab jogurtipulber teistest piimapulbritest rohkem piimhappeid. 10% lahuse pH-tase on 4,6
Võipiim ehk pett on või valmistamise kõrvalsaadus. Hobipunktis müügil olev kollakasvalge võipiima pulber on esmalt vaakumi abil kontsentreeritud ja seejärel pritskuivatatud. Võipiima pulbri rasvasisaldus on 5% . Proteiinisisaldus on 34% .
Piimapulbrid säilivad jahedas ja valguse eest kaitstult vähemalt aasta.
Põhilised aktiivained on kõikidel piimapulbritel sarnased: piimhape, riboflaviin ja B12 vitamiin. Rasvase naha puhul soovitatakse kasutada väiksema rasvasisaldusega tooteid ja kuiva naha puhul rasvasemaid pulbreid. Piimapulbreid kasutatakse kosmeetikas nahka niisutava, pehmendava, rahustava, silendava ja toitva komponendina.
Noorendav toime nahale põhineb selles leiduval piimhappel, mis kuulub AHA-hapete hulka. AHA-hapete toimel eralduvad naha pinnalt surnud naharakud (kooriv efekt), ja paljastuvad naha siledamad aluskihid. Kõrgeim AHA hapete osakaal on jogurtis.
Piimatooted aitavad nahalt eemaldada õlis lahustuva mustuse, kuna need sisaldavad rasvlahustuvat ensüümi lipaas. Nii tasakaalustavad piimatooted nahka, eemaldades õleliigse rasu ja niisutades naha kuivemaid piirkondi. Piimatoodete kooriva efekti tõttu sobivad need hästi ka jalavannideks koorides surnud naharakke ja toites nahka.
Piima põletikuvastased komponendid rahustavad ka ärritunud nahka. Päikesepõletuse puhul soovitatakse siiski kasutada vaid vähese rasvasisaldusega tooteid, sest rasv takistab nahapinna jahutamist.
Piimas leiduvale retinoolid elavdavad uute naharakkude moodustumist,silendab peeneid kortse ja silub nahapinda. Kõige vitamiinirikkam on kitsepiima pulber, mis sisaldab A (retinool), B ja E vitamiini.
Piirangud kasutamisel. Kuna piim on kergelt happeline, võib see ülitundlikku nahka ärritada. Akne puhul soovitatakse kasutada vaid madala rasvasisaldusega jogurtipulbrit ja võipiima pulbrit.
Kõige lihtsama näomaski valmistamiseks sega piimapulber veega pastaks ja kanna näole. Loputa sooja veega. Soovi korral võid vee asendada meega. Mesi tuleb enne segamist soojendada, et see oleks segamiseks piisavalt vedel.
100 g piimapulbrit, 25 g maisitärklist, 25 g söögisoodat, 8 tilka eeterlikku õli või aroomiõli.
Sega kuivained ja tilguta soovi korral lõhnaaine segule.
Valmistamine:
Vala kuivad ained purki, keera kaas peale ja loksuta segi. Lisa tilkhaaval eeterlikud õlid, iga natukese aja tagant loksutades. Lase segul vähemalt 24 h seista. Pakenda.
Säilita pimedas ja jahedas õhukindlalt.
Kasutamiseks vala segu sooja vannivette ja aja käega laiali.
Piimapulbri lisamine seebisse muudab seebi niisutavamaks ja kreemjamaks.
Valmisseebimassile piimapulbri lisamiseks sega piimapulber veega pastaks ja lisa segu sulanud massile. Sega korralikult. 1 kg seebi kohta arvestada 2 spl piimapulbrit.
Külmmeetodil seebi valmistamisel võib piimapulbri segada vee või rasvade hulka.
Kasuta 12 g piimapulbrit 100 g vee kohta.
Sega kogu piimapulbri kogus 1/3 vee hulka ja aseta sügavkülma. Alusta seebivalmistamist väiksema veekogusega. Kui segu hakkab juba paksenema, lisa külmunud segu massi sisse.
Teise variandi puhul sega väike kogus õli piimapulbriga ja jäta ootele. Lisa segu seebimassi enne vormi valamist. Parim töövahend piimapulbri segamisel on vispel, mis aitab klompe vältida.
Piimapulbriga valmistatava seebi valmistamistemperatuur peab olema madal, et piimasuhkur ei pruunistuks ja seebi värv ei tumeneks. Pärast vormi valamist tõsta seep külmkappi (mitte sügavkülma!).
Leave a comment