Munade kasutamine kosmeetikas ja seebi valmistamisel

Lihavõttepühade ajal on paljudes külmkappides kindlasti tavapärasest rohkem mune. Kui kõik küpsetised on küpsetatud, pühademunad värvitud ja pashad vormitud, võib ülejäänud toormaterjali hoopis seebiks keeta või näomaski sisse segada. 

Munad kosmeetikas

Muna sisaldavad kosmeetikatooted on mõeldud koheseks kasutamiseks. Munaallergikud peaksid olema ettevaatlikud ka muna välispidisel kasutamisel. Kui näonahk on eriti tundlik, tee enne kasutamist test väikesel nahapinnal. 

Munakollane

Munakollane sisaldab A, D ja E vitamiini ning erinevaid rasvhappeid: 47% oleiinhapet, 23% palmitiinhapet, 16% linoolhapet, 5% palmitoleiinhapet, 4% steariinhapet, 2% linoleenhapet. Spetsialistide sõnul on vitamiinid paremini kättesaadavad mune süües kui neid nahale määrides, kuid rasvhapped toidavad nahka ka välispidisel kasutamisel. Oleiinhappel on nahka pehmendavad omadused ning ta aitab kaasa naha uuenemisprotsessile. Linoolhappel on nahka pehmendavad ja ketendust vähendavad omadused. Palmitiinhape moodustab naha pinnale kaitsekihi, tõstab naha elastsust ning aitab nahavigastustest kiiremini taastuda. Palmitoleiinhappel on põletikuvastased omadused, steariinhape aga aitab säilitada nahas olevat niiskust.

Foto allikas: Pexels

Munakollast võib kasutada nii näo- kui juuksemaskides. Juuksemaski maha loputades on oluline kasutada leiget vett, muidu muna kalgendub ja siis on seda väga raske juustest kätte saada!

Munamask rasusele nahale

Sega lahtiklopitud munakollase hulka kliid või kaerahelbed, kuni saad sobiva, määritava konsistentsi. Kliid ja helbed imavad nahalt üleliigse rasu. Rasu imavate maskide hulka sobib segada veel erinevaid savisid, mis lisaks rasule ka toksiine eemaldavad.

Munamask kuivale nahale

Lisa lahtiklopitud munakollase hulka 1 spl taimset õli, 1 spl mett ja 1 tl sidrunimahla. Õli niisutab täiendavalt nahka, mesi tõmbab niiskust ligi ja sidrunimahl aitab surnud naharakke eemaldada ja jumet värskendada (NB! Sidrunimahla happesuse tõttu võib üledoseerimine olla nahale kahjulik, häirides naha kaitsekihi tasakaalu.)

Maski kasutamiseks määri segu näole ja lase 30 minutit mõjuda. Õrn silmaünbruse nahk jäta katmata. Pärast mõjuaega lopuda mask leige veega maha.

Juuksemask

Juuksemaski valmistamiseks lisa munakollasele paar spl õli (nt avokaadoõli) ja masseeri juustesse. Lase 30 minutit toimida, seejärel loputa leige veega ja pese juuksed. Pikemate juuste korral võib vaja minna ka mitut muna. Kui juuksed muutuvad kergesti rasuseks, tasub maski kanda vaid juukse otstesse, mitte peanahale ja juuksejuurtele. 

Munavalgemask

Munavalge sisaldab ohtralt proteeine, kõige rohkem aga Ovalbumiini, mis annab munavalgele geelja konsistentsi. Kuivades moodustub nahale kile, nii saad mõnusa peel-off maski. Munavalgel on poore ahendav toime, kuid ekspertide sõnul on selle mõju vaid ajutine. Munavalgemaski valmistamiseks klopi munavalge läbi ja kanna nahale. Lase maskil 15-30 minutit mõjuda ja loputa seejärel maha. 

Munaseep

Munaseep

Munaseep on sobiv eksperiment seebivalmistajale, kellel on juba mõningane kogemus olemas.

Miks mune seebis kasutada?

Sest see on võimalik!

Munakollases on umbes 27% rasva. Üks keskmine munakollane kaalub umbes 20 g, seega lisandub munakollase lisamisel seebisse u 5,4 g rasva. Peamine munas leiduv rasvahape on oleiinhape, mis on niisutav ja annab seebile kreemja vahu.

Mitmed internetis leiduvad munaseebiretseptid sisaldavad nii munavalget kui munakollast. Kasutamise lihtsustamiseks on minu hinnangul parem kasutada vaid munakollast. Munavage kalgendub palju madalamal temperatuuril ja muna võib seebis kergesti omletiks muutuda. Samuti on kogu munas leiduv rasv munakollases.

Kuidas muna seepi lisada?

Muna võib lisada igasse seebiretsepti, mida on võimalik hoida madalal temperatuuril (u 30 kraadi). See tähendab, et seebiretsept ei tohiks sisaldada kõrgel temperatuuril sulavaid komponente (mesilasvaha, kakaovõi). Seebiretsepti muuta ei ole vaja, munas sisalduvad rasvad lähevad seebistumata rasvade arvestusse. Seebistumata rasvu võib seebis olla soovitavalt kuni 15%. Suurema osakaalu puhul on oht, et seep jääb liiga pehme. Hobipunkti lehel olevatel seebiretseptide seebistumata rasvade osakaal on tavaliselt 5%.

Kui palju lisada?

Optimaalne kogus on 1 munakollane 500 g rasvade kohta.

Kuidas lisada?

Lase munakollasel toatemperatuuril soojeneda. Klopi munakollane lahti ja sega vähese koguse seebirasvaga ning pane ootele. Ülejäänud rasvadest ja seebikivilahusest valmista seebimass. Hoia seebi temperatuur võimalikult madalal! Sellele aitavad kaasa seebikivilahuse ja õlisegu madal temperatuur ja laia ja madala kausi kasutamine. Kui seebimassi pinnale jääb juba kerge jälg, sega sisse muna-õlisegu. Vajadusel sega veel veidi ja vala vormi tahkuma. Vormi ei tohi tihedalt kinni katta, kuna see soodustab massi temperatuuri tõusu. Võimalusel võid seebi tõsta külmkappi (mitte sügavkülma!) seisma.

Tulemused

Kuna muna osakaal on väike, ei muuda see olulisel määral seebi värvi, annab vaid õrna kollaka jume. Kui soovid kollasemat seepi, võib valmistada porgandiõli sisaldava seebisegu. Muna sisaldav seep on kreemjama vahuga kui ilma munata. 

Muna valmisseebimassis??

Valmisseebimassis muna kasutada ei saa! Omavalmistatud seebis muna seebistub, kuid valmisseebimassis on seebistumisprotsess juba toimunud ja selle valmistoote sisse muna lisamine ei toimi.

Kasutatud kirjandus:

  1. Muna toiteväärtus 

  2. Egg soap 

  3. 21 Benefits of Egg Yolk for Beauty and Baby (# Proven) 

  4. Here’s What Dermatologists Said About Those DIY Pinterest Face Masks 


Lisa kõik retsepti tooted ostukorvi

Vajalikud komponendid

Lisa kõik retsepti tooted ostukorvi