Riitsinusõli kasutamine kosmeetikas, juustehoolduses ja seebis

Riitsinusõli nimi tuleneb riitsinuspuu ladinakeelsest nimetusest „Ricinus Communis“, kuid eesti keeles on see laialdaselt tuntud ka kastoorõlina. Nimetus „kastoorõli“ on tõenäoliselt laensõna teistest keeltest: vene keeles „касторовое масло“, inglise keeles „castor oil“.

Kastoorõli päritolu ja valmistamine

Riitsinusõli saadakse troopikas kasvava puu seemnetest. Taime peamised kasvualad on Brasiilia, Hiina ja India. Riitsinuspuud kasvatatakse ilutaimena ka Eestis, kuid lühikese soojaperioodi tõttu jäävad seemned tihti valmimata.

Riitsinuspuu

Riitsinuspuu. Foto: Wikimedia

Riitsinuspuu kirjud, väga mürgised seemned paiknevad kupras kolmekaupa ning sisaldavad ritsiini, mida peetakse kõige toksilisemaks aineks maailmas. Surmava annuse korral puudub ka vastumürk. Riitsinusõli õnneks ritsiini ei sisalda, see jääb pressimisjääki ebapüsiva ühendina ja laguneb kuuma auruga töötlemisel.

Riitsinustaime viljad

Riitsinustaime kuprad ja seemned. Foto: Wikimedia

Õli ajamine toimub seemnete pressimise teel. Saadud vedelik on hele ja väga viskoosne.

Lisaks kosmeetikatoodetele pruugitakse kastoorõli meditsiinis lahtistina ning oma viskoossuse tõttu leiab see laialdast kasutust paksendaja ja libestina nii farmaatsia- kui töötlevas tööstuses.

Rasvhapete osakaalud

• Ritsinoolhape 88%
• Linoolhape 6%
• Oleiinhape 4%
• Palmitiinhape 1%
• Steariinhape 1%

Protsendid on antud keskmistena, sõltuvalt partiist need kõiguvad vähesel määral.

Vitamiinid

Looduslikult õlis leiduv E-vitamiini hulk on praktiliselt olematu.

Riitsinusõli kosmeetikas

Kastoorõlist 88% on ritsinoolhape – omega-9 rasvhape, millel on põletikuvastased, antimikroobsed ja antioksüdantsed omadused. Riitsinusõli sobib hästi kasutamiseks põletikulise näonaha korral, sest pooride ummistumise tõenäosus on väike (komedogeensuse näitaja 4-pallisel skaalal on 0-1).

Kastoorõli oluline väärtus on võime tõmmata ligi ja säilitada niiskust. Selle poolest sarnaneb kastoorõli meele ja glütseriinile.

Õli-vees kreemides on riitsinusõli tänuväärne komponent, muutes koostise tihkemaks ja andes kosmeetikatoodetele parema püsivuse. See pääseb eriti hästi esile huuleläikes, kus õli kindlustab pika pealpüsivuse ja kauni läike.

Kõige lihtsama huuleläike valmistamiseks võib omavahel segada kastoorõli ja mica. Veidi paksema konsistentsiga läikele lisatakse veel mesilasvaha. Viimase retsept on äärmiselt lihtne:

Kastoorõli ja mesilasvahaga huuleläige

Sa vajad:
• 20 g kastoorõli
• 2 g mesilasvaha
• 0,5 tl micat
• plasttopsi (5 ml)
• ca 200 ml sulatusnõud (klaasist või kuumakindlast plastikust)
• elektroonilist köögikaalu

Valmistamine:
1. Kaalu riitsinusõli ja mesilasvaha sulatusnõusse. Sulata need mikrolaineahjus või vesivannil. Sellest retseptist leiad ka nippe sulatamise parimate praktikate osas.

NB! Oluline on, et kuumutaksid mesilasvaha ja kastoorõli koos, sest vaha eraldi sulatades läheb see riitsinusõli hilisemal lisamisel tükki.

2. Kui mesilasvaha on sulanud, lisa mica.

3. Sega segu ühtlaseks ja pane topsi.

4. Valmis! Kasuta vastavalt vajadusele.

Kastoorõli juuksehoolduses

Internetis leidub palju informatsiooni, kus kastoorõli ülistatakse kui juuste, kulmude ja ripsmete kasvu soodustajat. Teadusuuringud aga ei ole neid väiteid ja kogemusi kinnitanud.

Loogiliselt lähenedes on juuste paranenud olukord tõenäoliselt seotud kastoorõli positiivse mõjuga peanahale. Nimelt piirab põletikuline peanahk juuksefolliikuli ehk juuksenääpsu verevarustust ja takistab toitainete juurdevoolu, see omakorda pärsib juuste kasvu. Lisaks võib põletik põhjustada ka juuste väljalangemist.

Juuksekarva ehitus

Juuksekarva osad. Foto: Wikimedia

Riitsinusõli kasutamine peanahal aitab puhastada bakteriaalse nakkusega folliikule ja õli määrimisega kaasnev peanahamassaaž parandab verevarustust. Seega on juuste hooldamisel oluline piisavalt tähelepanu pöörata peanahale ja selle masseerimisele, et õli saaks maksimaalset toimet avaldada.

Juuste õlimask aitab neis niiskust säilitada ning juuste pealispind jääb siledam ja juuksed paistavad läikivamad. Kuna kastoorõli ise on väga viskoosne, võib seda segada mõne teise baasõli, näiteks oliiviõliga (2 osa oliiviõli, 1 osa kastoorõli). Massaažiks piisab juba mõnest tilgast ja intensiivsema toime jaoks võib õli pärast mudimist paar tundi peas hoida.

Riitsinusõli seebis

Ritsinoolhape, mida leidub vaid kastoorõlis, annab seebile püsiva, tiheda ja kreemise vahu. Seebi konsistents muutub aga rohke riitsinusõli kasutamisel kleepuvaks ja pehmeks.

Mõnusa vahutavuse tagamiseks tuleks kastoorõli kasutada koos kookosrasvaga. Piisab kui kastoorõli osakaal seebirasvadest on 5-10%. Teiste rasvhapete: linool-, oleiin-, palmitiin- ja steariinhappe osakaal kastoorõlis on võrreldes muude taimsete rasvadega väike.

Kastoorõli kiirendab ka seebimassi seebistumist (mass muutub kiiremini paksuks) ja keerulise mustriga seepide valmistamisel tasuks seda vältida.

Seebistumisarv

• seebikivi – 0,128
• kaaliumhüdroksiid – 0,180

Kasutatud allikad

1. Tootedokumentatsioon, tootja infomaterjalid
2. Swiftcraftymonkey blog
3. Soapcalc.net
4. Comedogenic Ratings
5. I'm a Cosmetic Chemist. Biotin & Castor Oil Don't Thicken Your Hair
6. Using Castor Oil for Hair Growth – Can It Really Help?
7. Castor oil profile
8. „Farmakognoosia“, Ain Raal, Tartu Ülikooli kirjastus 2010

Avalehe foto: Wikimedia


Lisa kõik retsepti tooted ostukorvi

Vajalikud komponendid

Lisa kõik retsepti tooted ostukorvi